Tagi

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Bez sernika nie ma Świąt! Przynajmniej u nas.

A Wy? Robicie sernik na Święta?

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego Malaga marki Sertop
  • 6 jajek
  • 100 ml cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ kostki masła
  • 100g rodzynek

Składniki na galaretkę:

  • 200ml puszka czerwonej porzeczki z cukrem
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1 torebka fix-u do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dowolna posypka (niekoniecznie)

 

Przygotowanie ciasta:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy w malakserze. Ubitą pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (170 stopni) na ok. 1h, a następnie studzimy (nie wyjmując z tortownicy).

Przygotowanie galaretki:

Wrzącą wodę mieszamy z żelatyną i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy zawartość puszki, całość ponownie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy gotowy sernik i wstawiamy na 15-20 minut do zamrażarki.

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i fixem na sztywną masę. Wkładamy do plastikowego woreczka, odcinamy jedną końcówkę i ozdabiamy boki sernika, a następnie posypujemy  ulubioną posypką.

Smacznego!

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter