serki w kuchni

Dynia jest jednym z tych warzyw, które doskonale nadają się do pieczenia ciast. Fajnie wiąże składniki, dzięki czemu jajko nie jest konieczne. Poniżej prosty przepis na ciastka dyniowe, które przygotowuje się błyskawicznie. Z dodatkiem polewy z serka topionego.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki pieczonej dyni wykonanej według tego przepisu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Składniki na polewę:

  • 50g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 50-100ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Dodatkowo do ozdoby: kandyzowana skórka z pomarańczy

Przygotowanie.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą, przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy ok. 25-35 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni z opcją grzania od dołu. Ciastka wyjmujemy z foremek dopiero, kiedy ostygną.

Przygotowujemy polewę.

Mleko i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy przyprawę do piernika oraz cukier, a następnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Gorącą masą polewamy babeczki i od razu dekorujemy je skórką z pomarańczy. Smacznego!

Nasze Rady.

  • Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
  • Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

serki w kuchni