Chłodnik cytrynowy

Zupy

2 czerwca 2017   |   Autor: Sertop

Składniki na 2 osoby

  • 2 szklanki mleka
  • 200 g serka topionego Gouda lub Złoty Ementaler
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki miodu, cukru lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki ziaren kardamonu

Dodatkowo

  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wody
  • skórka z jednej cytryn

Sposób przygotowania

Ostrym nożem odcinamy żółtą część skórki z cytryny. Siekamy w wąskie paski, wkładamy do teflonowej patelni, dodajemy wodę, cukier i podgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut do momentu, aż powstały syrop zredukuje się.

Uwaga: zbyt długie gotowanie może spowodować, że skórka stwardnieje!

Kardamon ucieramy moździerzem, wsypujemy do blendera wraz z mlekiem, serkiem, sokiem z cytryny oraz miodem. Całość miksujemy na gładką masę i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Gotowy chłodnik przelewamy do miseczek, ozdabiamy kandyzowaną skórką z cytryny.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *