Zetrzyj na tarce marchew, zmiksuj z resztą składników i upiecz! Całość zajmie Ci dosłownie kilka minut! Ciasto marchewkowe to nasza kolejna propozycja na Świąteczne menu!

serki w kuchni

Składniki ciasta:

  • 100ml masła
  • 100ml miodu
  • 200ml mąki
  • 200ml startej na drobnych oczkach marchwi
  • 100ml pieczonej dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100ml ziaren słonecznika/orzechów włoskich
  • 100ml mleka

Składniki na polewę:

  • 100g serka topionego marki SERTOP (np. Śmietankowy, Edam)
  • 50g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: pokruszone orzechy włoskie

serki w kuchni

Przygotowanie

Masło, miód i przyprawę do pierników podgrzewamy w garnuszku do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180stopni) na ok. 25-30 minut.

Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na ciasto marchewkowe. Posypujemy orzechami.

Smacznego!

serki w kuchni