Ciasto z buraka

Ciasta i desery

Ciasto z buraka
17 sierpnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto

  • 1 mały burak
  • 1 szklanka mleka
  • 3 kopiaste łyżki karobu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka masła

Składniki na polewę

  • 100g kostka sera topionego Złoty Ementaler marki SERTOP
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki cukru
  • 10 łyżek mleka
  • Dodatkowo: ulubiona posypka lub orzechy, migdały itp

Burak w cieście? Dlaczego nie! Poniżej prosty przepis na przemycenie tego warzywa do diety dziecka.

Sposób przygotowania

Buraka obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera lub trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 minut a następnie studzimy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero, kiedy wystygnie.

Przygotowujemy polewę. Serek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, karob oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Aby ułatwić sobie pracę, możemy użyć tłuczka do ziemniaków. Dzięki niemu składniki polewy szybciej się połączą

Ciasto wykładamy na paterę, polewamy gorącą polewą i dekorujemy ulubionymi dodatkami: posypką, orzechami, migdałami itp

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *