SONY DSC

SERTOP pizza z ananasem

Świeży ananas, szynka i nasz pyszny serek Camembert na puszystej i chrupiącej pizzy! Doskonałe także na zimno!

Składniki na 1-2 pizze:

  • 400g mąki
  • 3 dag drożdży
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Ok. 250ml ciepłej wody

Składniki dodatkowe:

  • 2 kostki serka topionego Camembert marki SERTOP
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • połówka dojrzałego ananasa
  • 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
  • 1 papryczka chili
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oregano
  • Garść roszponki do dekoracji
  • Oliwa z oliwek do polania pizzy

Przygotowanie.

Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, mieszamy a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki.

Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy a następnie kładziemy kawałki Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki – papryczkę chili.

Ananasa kroimy na ćwiartki. Usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok.10-15 minut w temp. 230 stopni z grzaniem ‚od dołu’. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego!