Grillowany fenkuł

Fit - Zdrowo i aktywnie, Grill i kociołek, Warzywa i grzyby

3 maja 2017   |   Autor: Sertop

Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje

  • 1 duży fenkuł
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki, utłuczonego w moździerzu kardamonu
  • przyprawy: sól , pieprz czarny ziarnisty do smaku

Składniki na sos

  • 2 trójkąciki 17,5g serka topionego śmietankowego marki Sertop
  • 50ml mleka
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • szczypta sproszkowanego kardamonu

Macie dość grillowanej kiełbasy i pieczonych ziemniaków? Jeśli tak jest, ten przepis jest dla Was! Pyszny, grillowany fenkuł z naszym serowym sosem! 

Sposób przygotowania

Fenkuł (koper włoski, o słodkim smaku, zaliczany do rodziny selerowatych) kroimy na 2 połówki, wycinamy z nich gniazda, a następnie kroimy na pół ćwiartki i przekładamy do miseczki. Dodajemy szczyptę świeżo mielonego pieprzu, soli, oliwę z oliwek, kardamon i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie seler grillujemy na patelni przez ok. 10-15 minut do momentu, aż będzie al dente.

Z serka i mleka przygotowujemy sos, podgrzewając oba składniki w rondelku na małym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita, doprawiamy ją solą, pieprzem i kardamonem.

Grillowany fenkuł układamy na talerzach i polewamy sosem.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *