Truskawki powoli się kończą, więc warto najeść się ich na zapas! Poniżej prosty przepis na pożywne śniadanie lub lekki obiad, w sam raz na upały!

kasza jaglana z owocami

Składniki dla 2 osób:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 sztuki 100g kostek serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • 1 łyżka cukru
  • 25 łyżek mleka
  • 1 laska wanilii
  • Garść orzechów lub migdałów
  • Kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie.

  • Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, dodajemy wodę (ok.1 szklanka) i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Zdejmujemy z gazu, zostawiamy pod przykryciem, aby napęczniała.
  • Serki kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, mleko i wanilię, całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serki się rozpuszczą. Możemy pomóc sobie tłuczkiem do ziemniaków, co przyspieszy proces łączenia się składników kremu.
  • Gorącą kaszę wykładamy na talerze, polewamy kremem, nakładamy truskawki, dodajemy listki mięty. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami lub migdałami.

Zapisz

Zapisz