marchewka z serem i kaszą (2)

SERTOP – kasza jaglana z marchewka i serkiem

Kasza jaglana, gotowane marchewki i serek topiony!

 

Składniki dla 2 osób:

  • 6 marchewek średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 1 szklanki wody
  • 100g serka topionego Edam z serii Jak Dawniej SERTOP
  • 2-3 łyżki mleka

Do dekoracji: czarnuszka

Przygotowanie.

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem masła przez ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aby napęczniała.

W czasie, kiedy kasza się gotuje, przygotowujemy marchewki. Warzywa obieramy, kroimy na dwie części (wzdłuż) i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 10 minut (powinny być al. dente).

Przygotowujemy sos.

Mleko zagotowujemy w garnuszku z pokrojonym w kostkę serkiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści.

Kaszę wykładamy na talerze, na nią kładziemy marchewki. Całość polewamy sosem i dekorujemy czarnuszką.

Smacznego!