Kasza z marchewką i serem

Ryże i kasze, Warzywa i grzyby

Kasza z marchewką i serem
20 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 6 marchewek średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 1 szklanki wody
  • 100g serka topionego Edam z serii Jak Dawniej SERTOP
  • 2-3 łyżki mleka
  • do dekoracji: czarnuszka

Kasza jaglana, gotowane marchewki i serek topiony!

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem masła przez ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aby napęczniała. W czasie, kiedy kasza się gotuje, przygotowujemy marchewki. Warzywa obieramy, kroimy na dwie części (wzdłuż) i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 10 minut (powinny być al. dente).

PRZYGOTOWUJEMY SOS:

Mleko zagotowujemy w garnuszku z pokrojonym w kostkę serkiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Kaszę wykładamy na talerze, na nią kładziemy marchewki. Całość polewamy sosem i dekorujemy czarnuszką.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *