Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Śniadaniówka Twojego dziecka wieje nudą? Przygotuj mu błyskawiczne w przygotowaniu, kruche  ciasteczka z mąki orkiszowej i naszego masła klarowanego. Robi się je zaledwie 10 minut, i krótko się piecze. Szczegóły poniżej.

Składniki na ciasteczka:

  • 200g masła klarowanego marki Sertop
  • 300g mąki pszennej lub białej orkiszowej
  • 100g cukru
  • 1 żółtko

Składniki dodatkowe:

  • 200g cukru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do dekoracji: orzechy ziemne lub nerkowce

 

Przygotowanie ciasta:

Składniki na ciasteczka mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę, a następnie odstawiamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. W tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno być równo i dość cienko rozwałkowane (około 0.5 cm). Wycinamy dowolne kształty ciasteczek, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 10 min.

Przygotowanie karmelu:

Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru. Stopniowo dodajemy śmietankę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy karmel zacznie gęstnieć, polewamy ciasteczka i dekorujemy pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter