Lubisz szpinak? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie coś specjalnego: lunch box z rollsami szpinakowymi, naszym serkiem i łososiem. Lub szynką, jeśli nie lubisz ryb. Smacznego!

Składniki na 3 szpinakowe naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • dwie duże garście szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 300ml mąki
  • 3-4 łyżki masła klarowanego

Składniki na nadzienie:

  • 3 duże garście szpinaku baby lub ulubionych sałat
  • 3-6 sztuk 100g kostek serka twarogowego topionego Delisia marki Sertop
  • szynka lub łosoś wędzony na zimno

Przygotowanie:

Wszystkie składniki naleśników wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

1/3 masy wylewamy na gorącą patelnię i obracając nią, rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na całej powierzchni. Kiedy spód się upiecze, przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-4 minuty na średnim ogniu. Czynność powtarzamy.

Gorące naleśniki smarujemy grubą warstwą serka. Nakładamy liście szpinaku lub sałaty, a następnie plasterki szynki lub łososia. Każdy naleśnik rolujemy ciasno, a następnie kroimy w 2 cm krążki i przekładamy do pudełka.

Smacznego!