serki w kuchni

Składniki dla 2 osób:

  • 5 gniazdek tagliatelle
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Edam, Złoty Ementaler, Gouda
  • 100 ml mleka
  • 150ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie.

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150ml. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente) a następnie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony serek i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Całość wylewamy na gorący i odcedzony z wody makaron. Dekorujemy ulepionymi w rękach i podgrzanymi w piekarniku kulkami z dyni. Alternatywnie dynię możemy dodać bezpośrednio do sosu.

Smacznego!

SERTOP makaron z dynią