SONY DSC

SERTOP makaron z kurczakiem

 

Szybki w przygotowaniu, idealny na codzienny obiad!

Składniki dla 2 osób:

  • 100g kostka serka topionego Camembert marki SERTOP
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 6 małych marchewek
  • 1 cebula
  • 2 szklanki makaronu np. tagliatelle
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Liście świeżej bazylii

Przygotowanie.

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i chwilę podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i smażymy ok.10 minut. Dodajemy bulion lub wodę oraz pokrojoną w cienkie krążki marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem ok.20 minut a następnie dodajemy pokrojony serek topiony oraz bazylię i mieszamy, do rozpuszczenia się serków. Jeżeli sos jest zbyt rzadki ? redukujemy go, podgrzewając całość na małym ogniu. Jeśli zbyt gęsty ? dodajemy więcej bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy całość pieprzem i solą, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby sos nie wystygł.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i wykładamy na talerze. Na makaron kładziemy sos, całość dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!