Owoce na Święta? Dlaczego nie! Orzeźwiające, z mocno czekoladową polewą z powodzeniem mogą konkurować z ciężkimi, świątecznymi ciastami. I do tego są proste w przygotowaniu! Wystarczy zalewie 5 minut, żeby zrobić taki owocowy deser!

swiateczne-mandarynki-w-polewie-czekoladowej-w-5-minut

Składniki:

  • 4 -5 mandarynek
  • Składniki na polewę:
  • 100g serka topionego twarogowego Delisia marki SERTOP
  • 50g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: mielone migdały

serki w kuchni

Przygotowanie

Mandarynki obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na papierze do pieczenia. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy w garnuszku do momentu uzyskania jednolitej masy – w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Gotową polewą zalewamy mandarynki i posypujemy migdałami. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodajemy dodatkową łyżkę oleju kokosowego lub więcej mleka.

Smacznego!