Tagi

Składniki:

  • 500g mięsa na gulasz z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 100g dowolnego serka topionego marki Sertop np. Delisia, Złoty Ementaler
  • 1 szklanka wody

Do dekoracji: natka zielonej pietruszki

Przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki i podsmażmy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy wcześniej posolone mięso i przesmażamy je na dużym ogniu, dodając liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, pieprz. Całość dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony serek i wodę. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż serek się roztopi i powstanie jednolity sos. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą lub makaronem.

Smacznego!