SONY DSC

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Z dodatkiem mąki gryczanej, jaglanej i pszennej!

Składniki na naleśniki dla 2-4 osób:

  • 60ml mąki jaglanej
  • 60ml maki gryczanej
  • 60ml mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 600ml wody
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 450g opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g serka topionego z czosnkiem SERTOP
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą a następnie wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię, tworząc cienką warstwę. Dodajemy trochę masła i smażymy do uzyskania złotego koloru od spodu, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników.

Szpinak rozmrażamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż woda odparuje. Dodajemy masło, posiekany czosnek oraz pokrojony serek, a następnie dusimy kilka minut, aż serek się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem cięgle mieszając. Tak przygotowanym farszem przekładamy usmażone wcześniej naleśniki.

Smacznego!