Czy pasztet musi być z mięsa? Niekoniecznie! Poniżej propozycja dla tych, którzy za mięsem nie przepadają. Smacznego!

Składniki:

  • 200ml soczewicy
  • 3 kostki 100g serka topionego Złoty Ementaler marki Sertop
  • 1 gałązka selera naciowego
  • przyprawy do gotowania : 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka bazylii
  •  2-3 suszone pomidory
  • przyprawy:  pieprz czarny, 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka (330ml) pomidorów (w całości lub krojonych)

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w plasterki i smażymy na maśle na złoty kolor. Soczewicę wkładamy do garnka z zimną wodą (ok. 700ml) wraz z selerem naciowym oraz przyprawami „do gotowania” i dusimy na średnim ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy wcześniej ugotowaną marchew oraz usmażoną cebulę i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, siemię lniane, suszone pomidory, bazylię oraz 1 łyżkę soli, całość mieszamy. Przekładamy do 2 foremek. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy na 12h do lodówki.

Smacznego!