Masz 20  minut? Przygotuj sobie pyszny piernik i poczuj smak Świąt! To, czego nie zjesz, zamroź i zostaw na Wigilię – Twoi bliscy będą zachwyceni!

serki w kuchni

Składniki ciasta:

  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 200g serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • 100g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo: ulubiona marmolada śliwkowa, orzechy do posypania

serki w kuchni

Przygotowujemy ciasto

Masło, kakao, miód i przyprawę o piernika wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

Przygotowujemy polewę

Wszystkie składniki polewy (poza kakao) podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji.

Przygotowujemy piernik

Ciasto kroimy na dwie części. Pierwszą warstwę wkładamy ponownie do tortownicy, smarujemy marmoladą oraz połową polewy i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Do pozostałej części polewy dodajemy kakao i zalewamy nią piernik. Dekorujemy pokruszonymi orzechami,  a następnie wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego!