Lubisz kalafior? To przepis w sam raz dla Ciebie! Błyskawiczny w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczny. Smak kalafiora podkreśla koperek!

placki

 

Składniki dla 2 osób:

  • 0,5 małego kalafiora
  • 100g kostka serka topionego Gouda marki SERTOP
  • 1 jajko
  • 2-3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Kalafior wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.10 minut.
  • Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy serek, mąkę, jajko, sól i pieprz a następnie blendujemy. Na sam koniec dodajemy koperek i ponownie mieszamy.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy porcje ciasta i smażymy ok. 6-10 minut z każdej strony na złoty kolor.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz