SONY DSC

SERTOP – purre z buraczków

Doskonałe jako przystawka lub dodatek do dań obiadowych! Proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne!

Składniki dla 2 osób:

  • 4 duże buraki
  • 1 kostka serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Szczypta soli
  • Kilka łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu

Przygotowanie.

Buraki dokładnie myjemy a następnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok. 45 minut/60 minut w temp. 200 stopni. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek i miksujemy w malakserze na puree. Dodajemy cytrynę, sól do smaku oraz kilka łyżek syropu klonowego lub miodu a następnie wykładamy na talerze. Podajemy z kosteczkami Delisii, polewamy oliwą z oliwek. Możemy dodać do smaku także kawałki orzechów włoskich oraz dla ozdoby liście roszponki. Smacznego!