Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

 

 

Brakuje Ci pomysłu na pożywne śniadanie? Zrób sobie rollsy z czekoladowym kremem z awokado i bananem w środku. Po takim posiłku będziesz mieć mnóstwo energii na cały dzień!

Składniki na 3 naleśniki:

  • 150 – 200g mąki pszennej lub białej orkiszowej
  • 400ml wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki masła klarowanego marki Sertop do smażenia

Składniki dodatkowe:

  • 1 duże awokado
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • syrop klonowy lub miód do dosłodzenia
  • 3 duże banany

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

Mąkę łączymy z wodą i solą. Dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy naleśniki do momentu, aż będą lekko złociste. Czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami.

Przygotowanie masy czekoladowej:

Wydrążone awokado blendujemy z pokruszoną czekoladą na gładką masę i dosładzamy syropem klonowym lub miodem. Każdego naleśnika smarujemy masą czekoladową, nakładamy obrane banany. Naleśniki rolujemy.
Rollsy tniemy na dwie części i dekorujemy wiórkami czekolady i orzeszkami.

Porada!

  • Aby łatwo zrolować naleśniki nie należy przedłużać czasu ich pieczenia.
  • Konsystencję ciasta na naleśniki najprościej sprawdzić zanurzając łyżkę w cieście, podnosząc ją pionowo – ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.

Smacznego!

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter