Tagi

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Przepisy, które Wam prezentujemy są zwykle błyskawiczne w przygotowaniu. Wiemy, że macie mało czasu i dlatego staramy się Wam pokazać, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego.

Czasami jednak przychodzą w życiu takie chwile, kiedy chcemy przygotować super kolację: dla siebie, rodziny, przyjaciół. Z myślą o takich okazjach prezentujemy Wam dzisiaj coś extra! Sałatkę z panierowany serem, grillowanym kurczakiem i sosem cumberland. Dla amatorów dobrej kuchni!

A Wy? Co zwykle serwujecie podczas uroczystych spotkań?

Składniki sałatki dla 2 osób:

  • ½ sałaty rzymskiej
  • garść rukoli
  • ½ czerwonej cebuli
  • serek pleśniowy Brie
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • ½ filetu z piersi kurczaka
  • masło klarowane do smażenia marki Sertop
  • przyprawy: sól, pieprz
  • bułka tarta i mąka do panierowania

Składniki na sos cumberland dla 2 osób:

  • 150g żurawin
  • 250ml wody
  • 1 łyżka masła klarowanego marki Sertop
  • 1 łyżka mąki
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki startego, świeżego chrzanu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Składniki na żurawinę dla 2 osób:

  • 150g żurawiny
  • 50ml cukru

Przygotowanie sosu cumberland

Żurawinę zagotowujemy z wodą i po kilku minutach całość blendujemy. W osobnym garnuszku robimy zasmażkę z mąki i masła klarowanego, a następnie wlewamy do środka żurawinę. Mieszamy. Dodajemy sok z połówki cytryny, chrzan, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną  cukru.

Przygotowanie  żurawiny

Owoce z cukrem gotujemy na małym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Odkładamy cześć żurawiny do dekoracji, pozostałą  część blendujemy tworząc sos.

Przygotowanie sałatki

  • Sałatę szatkujemy, cebulę kroimy w pół talarki, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Wszystko układamy na talerzu razem z rukolą.
  • Serek Brie panierujemy kolejno w wodzie, mące, wodzie i bułce tartej, a następnie smażymy na maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu kroimy na kawałki.
  • Filet z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez  3-4 minuty z każdej strony.
  • Kawałki kurczaka i sera układamy na sałacie, polewamy sosem cumberland oraz dekorujemy żurawiną.

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter