Serowa zupa meksykańska

Zupy

5 maja 2017   |   Autor: Sertop
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ papryczki chilli
  • 200g gulaszu z indyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 1l domowego bulionu
  • ¾ szklanki ryżu
  • 100g serka topionego marki Sertop np. Śmietankowy, Złoty Ementaler, Tylżycki
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: świeża kolendra, natka pietruszki, zielona cebulka, pieprz, sól do smaku

Pożywna, mocno pikantna i rozgrzewająca! Dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni!

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa podsmażamy na patelni do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie dodajemy mięso i smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy serek, kukurydzę, pokrojoną w paski papryczkę chili oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.

Gotową zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, pokrojonym szczypiorkiem lub poszatkowaną, świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *