Tagi

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Smażyliście kiedyś karpia na maśle klarowanym? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie, bo masło nadaje mu niesamowity smak! W końcu Wigilia ma być niezapomnianym Świętem, czyż nie?

A Wy? Na czym smażycie świąteczną rybkę?

Smażony karp w panierce

Składniki:

  • 1 kg sprawionego karpia
  • 1l mleka
  • bułka tarta, woda i mąka do panierowania
  • 200 g masła klarowanego marki Sertop
  • przyprawy: sól

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do ozdoby.

 

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy z łusek, myjemy i moczymy całą noc w mleku. Na następny dzień przepłukujemy go pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Karpia dzielimy na 4 centymetrowe kawałki. Gotowe porcje solimy i panierujemy, zanurzając kolejno w mące, wodzie i bułce tartej. Nadmiar panierki delikatnie otrząsamy. Smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni z  roztopionym masłem klarowanym na średnim ogniu, do momentu uzyskania złocistej chrupiącej skórki.

Podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu. Ozdabiamy natką pietruszki.

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter