Tagi

Aby bigos był dobry, warto zrobić go kilka dni przed Wigilią tak, aby smaki się przegryzły.

My lubimy bigos na słodko, z miodem i suszonymi śliwkami.

A Wy? Jak robicie wigilijny bigos?

 Wigilijny bigos

Składniki:

  • 600g kapusty kwaszonej
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła klarowanego marki Sertop
  • 2 łyżki dowolnego miodu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 150g opakowanie suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie (ok.30 minut), odcedzamy i kroimy, a następnie wrzucamy do garnka razem z cebulą i pokrojonymi śliwkami. Dodajemy miód, liście laurowe i ziele angielskie oraz sól. Całość zalewamy wodą powyżej wysokości kapusty. Gotujemy na małym ogniu 2h, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia bigos jest gotowy. Jeśli mamy więcej czasu, możemy następnego dnia ponownie go zagotować i schłodzić.

Smacznego!