SONY DSC

SERTOP – tarta ze szpinakiem

Czosnkowy serek topiony w połączeniu ze szpinakiem smakuje doskonale! Możesz wykorzystać go jako nadzienie do naleśników lub domowej tarty. Smacznego!

Składniki na 1 tartę:

  • 1,5 szklanki maki
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 kostki masła

Składniki na masę:

  • 200g mrożonego szpinaku lub 1 duży pęczek świeżego szpinaku
  • 3 100g kostki serka topionego Śmietankowego ziołowego z czosnkiem marki SERTOP
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (niekoniecznie)

Przygotowanie.

Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do malaksera i mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być w miarę miękkie i nie lepiące się do palców: jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gotową masę wkładamy na 1h do lodówki a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy dno widelcem i pieczemy 15-17 minut w 200 stopniach.

Przygotowanie masy.

Szpinak podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy serki topione i podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Odkładamy na bok. Kiedy masa trochę ostygnie, wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól i pieprz a następnie wykładamy na upieczony blat tarty. Zapiekamy ok.10-15 minut w temp. 160 stopni.

Smacznego!