serki w kuchni

Torcik makowy to błyskawiczne w przygotowaniu ciasto ze świątecznym, makowym akcentem. Upiecz go już teraz, poporcjuj i zamroź! Dzięki temu oszczędzisz sobie świątecznej gonitwy!

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 100ml potrójnie mielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50g masła
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki potrójnie mielonego maku

Składniki polewy:

  • 100g kostka serka topionego twarogowego Delisia marki SERTOP
  • 50g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo: sok z połówki cytryny wymieszany z 1-2 łyżkami wody, mak do posypania

serki w kuchni

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze lub blenderze, a następnie przekładamy do dużej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut (w zależności od grubości ciasta). Kiedy ostygnie, kroimy torcik na 2-3 warstwy i każdą z nich nasączamy sokiem z cytryny i wodą.

Przygotowujemy budyń. Wszystkie składniki zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliły. Gorącą masą zalewamy warstwy tortu.

Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej cukru), a następnie wylewamy na tort. Posypujemy makiem, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby smaki się połączyły.

Smacznego!

serki w kuchni