Truskawki z polewą czekoladową

Ciasta i desery, Fit - Zdrowo i aktywnie

Truskawki z polewą czekoladową
16 maja 2017   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 100g kostka serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżka cukru
  • 15-20 łyżek mleka
  • 2 szklanki truskawek
  • garść migdałów

Masz ochotę na coś słodkiego? Weź ulubione owoce, nasz serek, odrobinę mleka, cukru i kakao. Tylko tyle składników wystarczy, żeby w kilka minut przygotować czekoladowy deser!

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, kroimy w ćwiartki lub połówki. Przygotowujemy krem. Serek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, karob oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Aby ułatwić sobie pracę, możemy użyć tłuczka do ziemniaków. Dzięki niemu serek szybciej połączy się ze składnikami kremu. Gotowy krem wylewamy do miseczek, na wierzch kładziemy truskawki, całość posypujemy pokruszonymi migdałami. Można dodać dodatkowo pokruszone herbatniki.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *