Zapiekana cukinia w panierce

Warzywa i grzyby

Zapiekana cukinia w panierce
20 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2-4 osób

  • 1-2 małe cukinie
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2-3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Tylżycki, Gouda, Złoty Ementaler itp.
  • Olej do smażenia

Panierowana cukinia, zapieczona z naszym serkiem! Super opcja na przemycenie warzyw do dziecięcej diety!

Sposób przygotowania

Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do ostatniej jajko wymieszane z mlekiem. Cukinię myjemy i kroimy w 1cm plastry i odstawiamy na 10 minut. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, a następnie zanurzamy kolejno w miseczce z mąką, jajkiem i bułką tartą. Podsmażamy (krótko!) z obu stron na patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor i przekładamy na papier do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch cukinii kawałki serka topionego Edam. Zapiekamy 2-3 minuty i jeszcze gorące podajemy na stół.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *