Poczuj zapach Świąt w swoim domu i upiecz sobie pyszne pierniczki! Ich przygotowanie zajmie Ci tylko 10 minut!

serki w kuchni

Składniki na pierniczki:

  • 200ml  miodu
  • 100ml masła
  • 250 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do pierników

Składniki polewy:

  • 100g serka topionego marki SERTOP (np. Edam)
  • 50g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: pokruszone orzechy włoskie

serki w kuchni

Przygotowanie

Miód i masło topimy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy pozostały składniki, wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy pomiędzy 2 arkuszami papieru na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy dowolne wzory, a następnie wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut (180 stopni).

Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na pierniczki. Dekorujemy orzechami.

Smacznego!

serki w kuchni