serki w kuchni

Składniki dla 2 osób:

  • 150ml pieczonej dyni makaronowej przygotowanej według tego przepisu
  • 1l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
  • 1/3 dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 100g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Do dekoracji: natka pietruszki

Przygotowanie.

Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Nasze rady:

  • Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
  • Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

zupa dyniowa