3-poziomowy tost
Zdrowo i aktywnie
Składniki
- 3 kromki dowolnego chleba tostowego
- 40g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 jajko
- 15g masła klarowanego
- garść rukoli
- 2 plastry sera topionego Gouda
- 2 plastry pomidora
- 3 plasterki zielonego ogórka
Zamiast pieczywa pszennego można użyć tostów pełnoziarnistych lub z trzema ziarnami.
3 poziomowy tost może być samodzielną przekąską idealną także do pracy lub szkoły.
Sposób przygotowania
W jednej kromce tostowego chleba wycinamy otwór, aby wbić do niego jajko. Smażymy na maśle klarowanym do momentu ścięcia się jajka.
Aby przyśpieszyć proces, można przykryć patelnię grillową pokrywką.
Pozostałe kromki grillujemy, gdy nabiorą pożądanej chrupkości nakładamy na nie nasze składniki tak, aby środkowy tost z jajkiem w środku przedzielał je.
Całość tosta możemy spiąć wykałaczką z oliwkami i podać do niego ulubiony swój sos.
Drukuj