Bajgiel z szarpaną wieprzowiną i serkiem
Na kanapkę, Pizza i hamburgery
Składniki
- 4 sztuki bajgla
- 200g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą SERTOP
- 150ml mleka 3,2%
- 1 kg chudej łopatki wieprzowej
- 4 ogórki małosolne
- mix sałat
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżki nasion kolendry
- 1 laska cynamonu
Do sosu serowego możecie dodać ulubione zioła np. czosnek niedźwiedzi.
Sos serowy można dodać do bajgla na etapie składania kanapki, bezpośrednio na szarpaną wieprzowinę.
Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa:
Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i smarujemy musztardą. Mieszamy ze sobą przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy na cztery części, a następnie umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Na cebuli układamy przygotowane mięso.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wlewamy do naczynia szklankę wody, dorzucamy laskę cynamonu i przykrywamy całość folią aluminiową, zmniejszając temperaturę do 130 stopni. Pieczemy przez 4 godziny do miękkości mięsa.
Upieczoną i ostudzoną łopatkę szarpiemy widelcem na włókna i mieszamy z powstałym w czasie pieczenia sosem (wyjmujemy osobno laskę cynamonu).
Przygotowanie sosu serowego:
W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy serki topione ze szczypiorkiem. Rozpuszczamy je, tak aby powstał gęsty sos.
Bajgle rozcinamy i nakładamy sałatę. Następnie układamy poszarpaną wieprzowinę, dodajemy ogórki małosolne. Osobno w miseczce podajemy sos serowy.
Drukuj