Bananowe ciasto

Ciasta i desery, Przekąski

Bananowe ciasto
15 sierpnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto

  • 1 duży banan
  • 1 szklanka mleka
  • 2 kopiaste łyżki karobu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka masła

Składniki na polewę

  • 100g kostka topionego Złoty Ementaler marki SERTOP
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki cukru
  • 10 łyżek mleka
  • dodatkowo: ulubiona posypka lub orzechy, migdały itp

Ciasto też może być pożywnym posiłkiem, jeśli dodamy do niego trochę owoców. Poniżej prosty przepis na bananowe ciasto z polewą czekoladową, które można zabrać z sobą na drugie śniadanie do pracy.

Sposób przygotowania

Banana kroimy i wrzucamy do blendera lub malaksera. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 minut a następnie studzimy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero, kiedy wystygnie. Przygotowujemy polewę. Serek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, karob oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Aby ułatwić sobie pracę, możemy użyć tłuczka do ziemniaków. Dzięki niemu serek szybciej połączy się ze składnikami polewy. Ciasto wykładamy na paterę, polewamy gorącą polewą i dekorujemy ulubionymi dodatkami: posypką, orzechami, migdałami itp

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *