Barszcz kwaszony z uszkami
Boże Narodzenie, Zupy
Składniki na barszcz kwaszony
- 1,5 kg buraków
- 10 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki suszonego tymianku
- sól
- 1 główka czosnku
- 5-7 l wody
- 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
Składniki na ciasto pierogowe
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 2-2,5 szklanki wrzącej wody
- sól
Składniki na farsz grzybowy
- 20g suszonych borowików
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 0,5 krążka serka topionego z borowikami marki SERTOP
- sól i pierz
Aromatyczny, mocno buraczany z pysznymi, grzybowo-serowymi uszkami!
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie szorujemy, kroimy w 2-3cm krążki i wkładamy do gliniaka lub dużego słoja. Dodajemy pokrojony czosnek i przyprawy, na sam wierzch kładziemy kromkę pieczywa. Całość zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy gazą. Trzymamy w ciepłym miejscu ok. 5-7 dni. Po tym czasie barszczyk jest gotowy.
Grzyby wkładamy do garnuszka z wodą. W czasie, kiedy będą się moczyć, przygotowujemy ciasto pierogowe. Mąkę, sól i oliwę wrzucamy do malaksera. Stopniowo dodajemy wrzącą wodę tak, aby ciasto było miękkie, sprężyste i nie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody i ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy go woreczka i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO USZEK:
Cebulę kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Grzyby odsączamy na sitku (wodę zostawiamy) i także kroimy w małą kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy razem z cebulą ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę z moczenia grzybów, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Jeśli woda nie zdążyła wyparować, redukujemy ją, podgrzewając przez kilka minut grzyby na większym ogniu bez pokrywki. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku.
PIEROGI:
Ciasto wyjmujemy z woreczka i rozwałkowujemy na grubość ok. 1mm a następnie przy pomocy noża wykrawamy z niego kwadraty (4cmx4cm). Na każdy kawałek ciasta kładziemy odrobinę farszu grzybowego i kawałeczek serka z borowikami. Zawijamy, tworząc trójkąt a następnie ściskamy rogi, nadając każdemu kawałkowi kształt uszka. Porcje uszek wrzucamy do gorącej i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Barszczyk podgrzewamy na małym ogniu tak, aby nie stracił wartości odżywczych (nie powinno się dopuścić do wrzenia). W razie potrzeby możemy wymieszać go z domowym bulionem lub zwykłym, gotowanym barszczem w stosunku 5:1 (5 części barszczu, 1 część bulionu/zwykłego barszczu). Uszka wkładamy do talerzy, nalewamy barszczyk i od razu podajemy na stół.
Drukuj