Cake pops czyli ciastka na patykach
Boże Narodzenie, Ciasta i desery
Składniki na ciasteczka
- 1 jajko
- 70ml cukru
- 100g masła
- 150g mrożonego szpinaku
- 130ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka przyprawy do piernika
Składniki na polewę
- 100g serka topionego Edam marki SERTOP
- 50-100ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- wydrążona laska wanilii
- 1 łyżka kakao
- do dekoracji: ulubione posypki
Moda na te ciasteczka trwa w najlepsze a dzieci wprost je uwielbiają. Poniżej wersja z dodatkiem szpinaku, który po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny. Takie ciastka to samo zdrowie!
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Patyczki wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła.
Drukuj