Chłodnik cytrynowy
Zupy
Składniki na 2 osoby
- 2 szklanki mleka
- 200 g serka topionego Gouda lub Złoty Ementaler
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżeczki miodu, cukru lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki ziaren kardamonu
Dodatkowo
- 2 łyżki cukru
- 100ml wody
- skórka z jednej cytryn
Sposób przygotowania
Ostrym nożem odcinamy żółtą część skórki z cytryny. Siekamy w wąskie paski, wkładamy do teflonowej patelni, dodajemy wodę, cukier i podgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut do momentu, aż powstały syrop zredukuje się.
Uwaga: zbyt długie gotowanie może spowodować, że skórka stwardnieje!
Kardamon ucieramy moździerzem, wsypujemy do blendera wraz z mlekiem, serkiem, sokiem z cytryny oraz miodem. Całość miksujemy na gładką masę i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Gotowy chłodnik przelewamy do miseczek, ozdabiamy kandyzowaną skórką z cytryny.
Drukuj