Ciasto z buraka
Ciasta i desery
Składniki na ciasto
- 1 mały burak
- 1 szklanka mleka
- 3 kopiaste łyżki karobu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka masła
Składniki na polewę
- 100g kostka sera topionego Złoty Ementaler marki SERTOP
- 2 łyżki karobu
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek mleka
- Dodatkowo: ulubiona posypka lub orzechy, migdały itp
Burak w cieście? Dlaczego nie! Poniżej prosty przepis na przemycenie tego warzywa do diety dziecka.
Sposób przygotowania
Buraka obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera lub trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 minut a następnie studzimy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero, kiedy wystygnie.
Przygotowujemy polewę. Serek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, karob oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Aby ułatwić sobie pracę, możemy użyć tłuczka do ziemniaków. Dzięki niemu składniki polewy szybciej się połączą
Ciasto wykładamy na paterę, polewamy gorącą polewą i dekorujemy ulubionymi dodatkami: posypką, orzechami, migdałami itp
Drukuj