Czekoladowe brownie z fasolą i serkiem topionym
Ciasta i desery, Masło klarowane, Na słodko
Ciasto
- 50g pszennej mąki
- 400g czerwone fasoli konserwowej (z puszki)
- 400g czekolady deserowej
- 2 jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 150g cukru trzcinowego
- 100g masła
- 50g masła klarowanego
- 100g serka topionego Złoty Ementaler Sertop
- 1/2 łyżeczki soli
Krem czekoladowy
- 150g czekolady gorzkiej
- 30g masła klarowanego
- 50g drobnego cukru
- 125 ml śmietany 30% (schłodzonej)
Krem malinowy
- 125 ml śmietany 30% (schłodzonej)
- 50g cukru
- 50g malin
Dzięki dodatkowi serka topionego i czerwonej fasoli, ciasto nabiera ciekawego smaku.
Propozycja na co dzień i od święta.
Sposób przygotowania
Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Następnie powoli dodajemy do niej rozpuszczona czekoladę.
Malinowa bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy maliny i miksujemy chwilkę do uzyskania jednolitej malinowej śmietany.
Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło i masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Fasolę i serek topiony miksujemy na jednolitą masę, dodajemy rozpuszczone masło i dalej miksujemy.
Jaja ubijamy z cukrem na jasną masę. Powoli ubijając, dodajemy masę fasolowo-serową. Nadal miksując dodajemy sól, mąkę i kakao.
Ciasto przelewamy do średniej tortownicy. Pieczemy 30-35 minut, następnie ciasto studzimy, przekrawamy na dwie części, przekładamy musem czekoladowym.
Dekorujemy malinową bitą śmietaną i owocami malin.
Drukuj