Devolay
Mięsa
Składniki dla 4 osób
- 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 kawałki masła
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta, mąka i woda do panierowania
- olej do smażenia
Kurczak w panierce, dzieci go pokochają!
Sposób przygotowania
Filety wkładamy do foliowego woreczka, mocno rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Z kostki masła odkrawamy 4 plastry o grubości 0,5 cm. Serek dzielimy na 1cm prostokąty. Na każdy filet kładziemy kawałek masła i 1-2 kawałki serka, a następnie ciasno rolujemy mięso. Tak przygotowany Devolay zanurzamy kolejno w mące, wodzie i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
Drukuj