Faszerowana cukinia z grilla
Grill i kociołek, Warzywa i grzyby
Składniki
- 4 duże cukinie
- opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP np. Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
- 25 dag mięsa mielonego
- warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
- szklanka przecieru pomidorowego
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
- 4 łyżki oliwy
- natka pietruszki do dekoracji
Do przygotowania na ruszcie lub w piekarniku.
Sposób przygotowania
Myjemy cukinie. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka. Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło, ozdabiając natką pietruszki.
Drukuj