Gratin ziemniaczane autorstwa Julien Secher
Dodatki do dań, Obiady i kolacje, Ziemniaki
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 150 g masła
- gałka muszkatołowa
- 7 kostek 100 g serka topionego Gouda
- 70 ml chudego mleka
- sól
Do krojenia ziemniaków polecamy użyć mandoliny, która zapewni nam idealną grubość każdego plasterka ziemniaka.
Gratin ziemniaczane to idealny dodatek do różnych mięs.
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180-200 stopni.
Następnie myjemy i obieramy ziemniaki. Osuszone kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. Obieramy czosnek i kroimy go na drobne paski.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Pozostałe masło kroimy w drobną kostkę.
W rondelku podgrzewamy mleko z serkiem topionym, aż do momentu rozpuszczenia się serka. W międzyczasie dodajemy gałkę muszkatołową i czosnek.
Następnie układamy ziemniaki warstwami w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy każdą warstwę należy zetrzeć gałkę muszkatołową i ułożyć kilka plasterków czosnku i kosteczki masła. Następnie nałożyć sosu serowego. Czynności te należy powtarzać przy każdej warstwie ziemniaczków.
Całość pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku.
Drukuj