Grillowane pieczarki z ziołowym pesto i cheddarem
Grill i kociołek
Pesto
- 2 szklanki liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 10g startego parmezanu
- 5 łyżek oliwy extra vergin
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki
- 12 dużych pieczarek
- ser topiony w plastrach Cheddar (12 plasterków)
- 3 łyżki oliwy
- 1 opakowanie sałaty rukola
- sos z octu balsamicznego
- świeżo zmielony pieprz
- posiekana natka pietruszki lub rozmarynu
- pestki granatu do dekoracji
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze, tak aby powstały małe drobinki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki myjemy, suszymy i odcinamy nóżki od kapeluszy (nóżki nie będą nam już potrzebne). Następnie smarujemy kapelusze oliwą. Układamy je na patelni grillowej lub grillu kapeluszami do góry. Pieczemy do momentu aż brzegi zarumienią się, potem kapelusze odwracamy i napełniamy pesto, na górę kładziemy plasterki sera cheddar i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy jeszcze przez kilka minut na złoty kolor. Na talerzu wykładamy osuszoną sałatę rukola, skrapiamy ją sosem z octu balsamicznego i nakładamy grillowane pieczarki . Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki lub innym ulubionym dodatkiem (np. pestkami granatu).
Drukuj