Grillowany fenkuł
Fit - Zdrowo i aktywnie, Grill i kociołek, Warzywa i grzyby
Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje
- 1 duży fenkuł
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki, utłuczonego w moździerzu kardamonu
- przyprawy: sól , pieprz czarny ziarnisty do smaku
Składniki na sos
- 2 trójkąciki 17,5g serka topionego śmietankowego marki Sertop
- 50ml mleka
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- szczypta sproszkowanego kardamonu
Macie dość grillowanej kiełbasy i pieczonych ziemniaków? Jeśli tak jest, ten przepis jest dla Was! Pyszny, grillowany fenkuł z naszym serowym sosem!
Sposób przygotowania
Fenkuł (koper włoski, o słodkim smaku, zaliczany do rodziny selerowatych) kroimy na 2 połówki, wycinamy z nich gniazda, a następnie kroimy na pół ćwiartki i przekładamy do miseczki. Dodajemy szczyptę świeżo mielonego pieprzu, soli, oliwę z oliwek, kardamon i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie seler grillujemy na patelni przez ok. 10-15 minut do momentu, aż będzie al dente.
Z serka i mleka przygotowujemy sos, podgrzewając oba składniki w rondelku na małym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita, doprawiamy ją solą, pieprzem i kardamonem.
Grillowany fenkuł układamy na talerzach i polewamy sosem.
Drukuj