Gruszka w sosie serowo-karmelowym autorstwa Julien Secher
Ciasta i desery, Na słodko, Okazje, We dwoje
Składniki
- 4 gruszki
- 50 ml wody
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 100 g sera topionego Złoty Ementaler
- 150 g płynnej śmietanki
- oregano
- płatki migdałów
Niesamowite połączenie słodkiego karmelu z serkiem topionym.
Migdały do posypania gruszki można dodatkowo uprażyć na suchej patelni.
Deser na przyjęcia, święta lub …spotkania we dwoje.
Sposób przygotowania
Gruszki obrać i ugotować w wodzie z cukrem (50 ml wody wymieszanej z 50 ml cukru). Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż miąższ będzie miękki.
Na patelni rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy 200 g cukru i czekamy aż się cukier rozpuści a nasz sos zarumieni.
Mieszamy serek topiony ze śmietaną, który następnie dodajemy do karmelu, cały czas mieszamy.
Gruszkę umieszczamy na talerzu i polewamy sosem. Całość dekorujemy płatkami migdałów.
Drukuj- Poprzedni Gratin ziemniaczane autorstwa Julien Secher