Jagnięcina w sosie miętowym

Mięsa, Sosy i dipy

Jagnięcina w sosie miętowym
17 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na jagnięcinę dla 6-8 osób

  • Udziec jagnięcy (2kg)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
  • 3-4 łyżeczki tymianku
  • 3-4 łyżeczki bazylii
  • 3-4 łyżeczki rozmarynu

Składniki

  • 2-3 kostki serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
  • 0,5 pęczka świeżej mięty
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: listki świeżej mięty.

Sos miętowy doskonale podkreśla smak jagnięciny!

Sposób przygotowania

Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24h do 48h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok.2h. Bez przykrycia, na głębokiej blaszce.

PRZYGOTOWUJEMY SOS:

Śmietankę mieszamy z Delisią i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.

Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi,  na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *