Kotleciki z grochu i soczewicy z kapusta z grzybami
Boże Narodzenie, Fit - Zdrowo i aktywnie
Składniki
- 150 g ugotowanego grochu łuskanego
- 150 g ugotowanej soczewicy
- 250 g bułki tartej
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia (kokosowy lub słonecznikowy)
- 300 g kwaszonej kapusty
- 100 g świeżych leśnych grzybów
- 1 pokrojona cebula w kostkę
- masło klarowane Sertop
- sól pieprz
- cukier
Sposób przygotowania
Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości, grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i smażymy na nim grzyby oraz cebulę, mieszamy z ugotowaną kapustą doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Namoczony groch i soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i stopniowo bułkę tarta, aby uzyskać konsystencje przypominającą mięso na kotlety mielone. Formujemy kotleciki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Kotleciki podajemy z kapusta z grzybami.
Drukuj