Krem serowo-grzybowy podany w chlebie z chipsami pietruszkowymi
Wielkanoc, Zupy
Składniki
- 1 litr warzywnego bulionu
- 1 mały chlebek (razowy lub pszenny wg uznania)
- 100 g świeżego borowika
- 200 g serka topionego z borowikami
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 50 g masła klarowanego
- 1 pietruszka korzeń
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
Danie świetnie sprawdzające się na Wielkanocnym Stole.
Sposób przygotowania
Grzyby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w plasterki. W garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby na złoty kolor. Dolewamy podgrzany uprzednio bulion i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy stopniowo serki topione rozpuszczając je, a następnie miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy odrobinę słodkiej śmietanki.
W drugim naczyniu rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor.
Chlebek przekrawamy na pół, drążymy i smarujemy środek roztrzepanym białkiem. Tak przygotowany chlebek podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Do chlebowych miseczek nalewamy zupę krem i dekorujemy pietruszkowymi chipsami.
Drukuj