Kruche pierniczki
Boże Narodzenie, Ciasta i desery
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 300 g masła klarowanego
- 150 g cukru trzcinowego
- 250 g płynnego miodu naturalnego
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
- 1 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 żółtka
- 8 łyżek śmietany 30%
Tagi
masło klarowaneSposób przygotowania
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przekładamy do garnka i stopniowo podgrzewamy ciągle mieszając, aż wszystkie składniki połączą się. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy miodowej dodajemy żółtka i mieszamy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, mieszamy z mąką i przesiewamy. Następnie łączymy z masą miodową, wyrabiamy ciasto, dodajemy ok. 8 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto można rozwałkować od razu na posypanym mąką blacie na ok. 5- 7 mm. Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok 10 minut. Pierniczki można przyozdobić lukrem, ozdobami cukrowymi oraz bakaliami.
Drukuj